Innovationskluster för biokol och bioenergi från pyrolys lanserar hemsida
Den nybildade ideella föreningen Innovationsklustret Biokol Sverige, med syfte att driva utveckling av biokolsmarknaden lanserar hemsidan, www.biokolsverige.org.

Klustret samordnar aktörer i ett nationellt nätverk för att bidra till ett mer resurs- och energieffektivt biobaserat samhälle med fokus på negativa utsläpp. Föreningen har bildats med stöd av Energimyndighetens forskning- och innovationsprogram Bio+ och NSR, Nordvästra Skånes Renhållning.
Bakgrunden till klustret är det stora intresset från många aktörer att använda biokol i olika produktapplikationer, ersätta ändliga/fossila material och potentialen som kolsänka. Föreningens ambition är att stärka biokolets roll både utifrån miljö- och klimatnytta. Ett viktigt uppdrag är att bedriva påverkansarbete för att undanröja hinder som finns för ökad användning av biokol.
Idag är efterfrågan på biokol större än produktionen. Beslutsfattare har dålig kännedom om potentialen för biokol som kolsänka, regelverken är bristfälliga och hämmar utvecklingen. Klustret kommer att arbeta med att främja innovation inom biokolsområdet och bioenergi från pyrolys. Målet är att biokol och pyrolys ska spela en stor roll i klimatomställningen lokalt och globalt.
I föreningen finns sex temagrupper, vilka utgör hjärtat i verksamheten där medlemmar kan delta aktivt.
- Agrara och urbana lösningar
- Bioenergi
- Policy och regelverk
- Produktsäkerhet, regelverk och certifieringar
- Projektutveckling
- Slambiokol och slampyrolys
Styrelsen består av tolv personer från hela landet. Markus Paulsson, energistrateg i Lunds kommun, är föreningens förste ordförande.
- Jag är mycket glad och känner mig hedrad över att ha blivit vald som ordförande i den nystartade föreningen. Det ska bli mycket spännande att fortsätta arbetet med att stärka biokolets potential utifrån såväl miljö- som klimataspekten, säger Markus.
Markus har under sju år lett arbetet inom projektet Rest till Bäst som avslutades 2023. Rest till Bäst hade som mål att ta fram lösningar för samhällets organiska restprodukter, öka produktion av biokol samtidigt som miljö- och klimatpåverkan minimeras och en kolsänka etableras.
Mer information:
Markus Paulsson, ordförande
Eva Stål, kansliansvarig